41.-42. Frances Mayes “Naised päikesevalguses. Romaan Toscanast” ja Julie Caplin “Väike kohvik Kopenhaagenis”

42633171Mõtlesin, et võtaks mõne lihtsa meelelahutusliku romaani. Kujutasin ette, kuidas seda terrassil päikese käes loen, on mõnus tunne ja lugemine on lihtne. Esimese valikuga astusin sellisesse ämbrisse, et pole enam ammu ühtegi raamatut nii kaua lugenud (vahepealsed raamatud tundusid lihtsamad ja kergemad). Mul on tunne, et sattusin kunagi lugema sama autori esimest Toscana raamatut ja ilmselt osutus see nii populaarseks (valmis ju ka film!), et seda lehma tuli edasi lüpsta. Selle raamatu ametlik kokkuvõte ütleb:

Ameeriklanna Kit Raine elab Toscanas ja kirjutab biograafiat oma heast sõbrast, vastuolulisest naisest, kes heidab ikka veel Kiti enese elule varju. Tema töö jääb toppama, kui saabuvad kolm naist − Julia, Camille ja Susan −, keda seob hiljuti sõlmitud sõprus. Susan, kolmest naisest kõige hakkajam, on keelitanud sõpruskonna loobuma üksluisest elust USA-s ja üürima Toscanas kauni maja. Hoolimata sellest et võõrast kultuuri ei tunne uustulnukad kuigi hästi, annab äsja tärganud seiklusjanu neile julgust elu nautida. Aga kuidas seda täpsemalt teha? Kiti juhendamisel sukelduvad kolm sõpra Itaalia ellu ja oma ammu unustatud kirgedesse, ja sel kõigel saavad olema üsna ootamatud tagajärjed. Frances Mayes, autor, kelle sulest on ilmunud ülipopulaarne „Toscana päikese all”, kirjutab talle omase soojusega kaunitest paikadest, toidust ja sõprusest. „Naised päikese all” on lugu neljast ameeriklannast, kelle elud saavad ühe erakordse aasta jooksul Itaalias uue suuna.

Paraku oli see minu arust lihtsalt venitatud, sulest imetud, ääretult piinarikas ja pikk lugemine. Nagu eile mingis raadiosaates öeldi: sellises žanrikirjanduses selgub, et ka vanuigi ei saa kunagi korrigeerivale aluspesule loota, sest kunagi ei tea, millal tuleb need ootamatus kirehoos jalast võtta. Kolm vanemat prouat saabuvad Itaaliasse, rendivad maja, kõik on üliandekad mingil alal, saavutavad edu ja kaks neist leiavad veel uue armastuse ka. Ahjaa, üks leiab ka oma tütre, kes oli vahepeal narkomaan. Hm… Ei pakkunud midagi. Kuskilt lugesin, et lõpp on ootamatu ja pidasin vapralt vastu, aga ilmselt olid mu meeled juba nüristunud (vbolla olid algusest peale?), seega ei tabanud lõpust ka midagi erilist. (Ahjaa, mina olen tõesti see naine, keda need toidukirjeldused külmaks jätavad).

209740241Teisena võtsin mitmes kohas soovitusena silma jäänud “Väike kohvik Kopenhaagenis” – seda tuli raamatukogust mõnda aega oodata ka. Vot see täitis kerge lugemise kriteeriumid (panin igaks juhuks GoodReadsis ikka 4 punni, aga tuleb meeles pidada, et hinne põhineb ootusel ja žanril). Põhimõtteliselt on algusest peale teada, mis juhtub, aga mis seigad tee peal toimuvad, jäävad siis päikeselisel terrassil nautimiseks. (Või piinlemiseks, kuidas kellelegi). Ma olen viimastel aastatel kohanud mitut sellist koha reklaamimise projekti, nagu turismireklaam, aga mingis muus vormis (“Emily in Paris” – Pariis; “Guida astrologica per cuori infranti” – Torino; “Odio il Natale” – Veneetsia). Nüüd siis Taani ja hygge reklaamiprojekt. Väga lihtsakoeline, ilmselt ajab pooli see närvi. Mulle sobis. Ainult see oli huvitav, kuidas NII PALJU on võimalik Taani sõnu ja nimesid valesti kirjutada: Strøget, smørrebrød… Ametlik kokkuvõte:

Armastuslugu, mis viib tegelased tempokast Londonist idüllilisse Kopenhaagenisse. Sümpaatsed tegelaskujud, südamlik huumor ja kirev kohalik koloriit – ideaalne raamat, mille kaante vahele argipäevast pageda! Tere tulemast väiksesse kohvikusse Kopenhaagenis, kus õhus hõljub kaneelilõhn ja kuum šokolaad sametiselt kurku paitab.
Reklaamiagent Kate Sinclair elab Londonis elu, mida arvab end alati olevat tahtnud elada: edu, glamuur ja võluv kallim. Hetkeni, mil nimetatud kallim talle noa selga lööb ja edutatakse kohale, kuhu oli kandideerinud Kate. Kõigele lisaks ootab teda ees tööreis Kopenhaagenisse, kaasas kuus ettenägematu käitumisega ajakirjanikku. Taanlasest ärimees Lars avab Londonis peagi uue kaubamaja ja soovib neile tutvustada veidrat nähtust nimega hygge. Kate on juba ette skeptiline, kuid täiesti teistsugune elustiil ja mõttemaailm, millega ta Kopenhaagenis kokku puutub, tekitab temas järjest enam tunnet, et ta on siiani asjadest täiesti valesti aru saanud. Ja muidugi on reisil olevate ajakirjanike hulgas Ben: kõige tõredam, ärritavam ja vastupandamatum mees, keda Kate iial kohanud.
Julie Caplin on rahvusvaheline menuautor, kelle romantilised lood on tuntud kogu maailmas ja vallutanud edetabelite tippe Itaalias, Saksamaal, Ühendkuningriigis ja Tšehhimaal ning neid on müüdud miljonites eksemplarides. Tema tujutõstvad romantilised komöödiad leiavad aset maailma erinevates imelistes paikades ja pakuvad lugejale võimalust tugitoolirändudeks.

Rubriigid: raamat, sildid: , , , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar